Διαχρονικοί μύθοι στη ζωή μας

Σύντομη περιγραφή του σεμιναρίου

Η αρχαιότερη μορφή αφήγησης με τη μορφή των μύθων δημιουργήθηκε ως τρόπος να εξηγήσει ο άνθρωπος τα φυσικά - και μεταφυσικά - φαινόμενα που αδυνατούσε να κατανοήσει. Μέσα από τις μορφές θεών, ημίθεων, και φανταστικών πλασμάτων, επίσης κωδικοποιήθηκαν διαχρονικές έννοιες και αρχετυπικές μορφές που οδηγούν στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και των μεγάλων ερωτημάτων της ζωής. Παρά την αρχαιότητά τους, οι μύθοι είναι βαθιά ριζωμένοι στην καλλιτεχνική και λογοτεχνική παράδοση και ασκούν ακόμη την ίδια μαγεία. Πλαισιωμένα από πλούσιο εικαστικό υλικό, σε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων εξερευνούμε τις κύριες μυθολογικές θεματικές και ανακαλύπτουμε πως αγγίζουν - και πως μπορούν να εμπλουτίσουν - τη ζωή μας σήμερα.

Κάποια μυθολογικά μοτίβα που θα συζητηθούν : Κοσμογονίες-Θεογονίες, Θεοί και Ήρωες, Ιερά Τέρατα, Η Μεταμόρφωση, Η Φιλοσοφική Λίθος, Το Άγιο Δισκοπότηρο.

Απευθύνεται:

Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που προβληματίζονται γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, σε όσους αγαπούν τα παραμύθια και τους μύθους, και σε όσους αναζητούν ένα βαθύτερο νόημα στην καθημερινότητά τους. Δεν χρειάζονται πρότερες γνώσεις. Επίσης προτείνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που αναζητούν ιδέες για να μεταφέρουν στους μαθητές τους.

Οφέλη:

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο σεμιναρίων θα αναγνωρίζετε την παρουσία των μύθων σε πλήθος εκφράσεων της καθημερινότητας. Θα ανακαλύψετε πως οι μύθοι ταξιδεύουν από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και πως τα κρυμμένα τους νοήματα αποτελούν σημεία αναφοράς για καθημερινά, ανθρώπινα ζητήματα της σημερινής ζωής.

Διάρκεια προγράμματος: 6 ώρες

Εκδηλωση Ενδιαφεροντος

Απαντάμε σε κάθε e-mail μέσα 48 ώρες. Σε περίπτωση που δεν λάβετε επιβεβαιωτικό e-mail, επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 26610-25715.